Wykonanie
W lutym miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach Akademii Smaku Siemens. Spotkanie poświęcone były polskim
serom. Prowadził je
Gieno Mientkiewicz, znawca
serów, wielu osobom zapewne znany z programu Przez dziurkę od
sera, który z wielką pasją opowiadał o różnych specjałach, a także sposobach ich podawania. Po części teoretycznej uczestnicy
mieli okazję pogotować pod
okiem Konrada Birka i jego współpracowników. Powstało kilka dań z dodatkiem
serów: krem z pieczonych
pomidorów (moim zdaniem najlepsze danie z całego zestawu), pieczona
polędwica z
dorsza, quesadillas z
kurczakiem oraz deser z
koziego sera z kruszonką. Wszystkie przepisy ze spotkania, a także trochę informacji o
polskich serach można znaleźć w broszurze .Podczas spotkania dowiedziałam się dużo o serach zagrodowych. Wiele z nich właśnie po tym warsztacie zadomowiło się na stałe w mojej kuchni. Poznałam też osobiście blogerki, które dotychczas znałam tylko z Internetu – Joannę z Królestwa Garów oraz Joannę z …to na
języku .Podobne wpisyAch te kołacze! Fotorelacja z XX Międzynarodowych Targów Turystycznych TT Warsaw 2012
Kurs kuchni koreańskiejSkąd się bierze Ptasie Mleczko, czyli relacja z mikołajkowych warsztatów w WedluSpotkania o kuchni koreańskiej i japońskiej,
Kraków 21 listopadaBerlin od kuchni – cz. 1