Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Nutella to najsłynniejszy krem nugatowy na świecie. W internecie jest mnóstwo przepisów z jej wykorzystaniem. Naleśniki, placuszki, ciasta,
ciastka,
ciasteczka, shake’i,
kawy, desery,
lody czy inne słodkie cudeńka to początek długiej listy smakołyków w których widnieje na czele listy składników. I ja czasem zjadam kromkę
chleba z porcją tego kremu, choć kiedyś słyszałam, że robią tak jedynie „kulinarne lamusy” bo Nutella powstała po to aby wyjadać krem łapczywie, łyżką, wprost ze słoika. Jeśli i Ciebie dopada słodkie nugatowe obżarstwo wybierz zdrowszą alternatywę kremu bogatą w błonnik, magnez i potas. Mniam!
Postanowiłam więc wymyślić przepis na nutellę bez
cukru, tłuszczu i wszystkiego co niezdrowe. Wykonaną z
trzech składników. Dodatkowo taką, którą mogą zjeść nawet alergicy. Specjalnie dla Ciebie z okazji tłustego czwartkuspędź go z najbliższymi smakując pyszne i zdrowe przysmaki.
Słodycze które można jeść bezkarnie, oczywiście w racjonalnych ilościach ( choć słoik takowej nutelli na pewno będzie bardziej radośnie przyjęty przez organizm niż słoik tradycyjnej.Jak smakuje? Jest słodka, kremowa i bardzo intensywnie orzechowa. Jeśli użyjesz gładkiego
masła orzechowego będzie przyjemnie rozpływać się na podniebieniu, jeśli zastąpisz je
masłem z kawałkami
orzechów będzie przypominała smakiem Snickersa. Karob dodaje jej głęboki –
waniliowo karmelowy smak.Składniki:duży słoik 700 ml300 g
suszonych daktyli100 g
masła orzechowego (z
orzechów nerkowca, ziemnych lub laskowych – wybierz ulubione)35 g – 4 łyżki karobu (
mączki z
chleba świętojańskiego) lub
kakaoPrzygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem – 600 ml wystarczy.Odstaw na 2-3 godziny aż znacznie zmiękną.Gdy zmiękną osącz je na sicie. Słodki
syrop zachowaj, będzie Ci potrzebny w trakcie miksowania.
Daktyle przełóż do miksera lub miski. Dodaj do nich karob i
masło. Wlej 150 ml
syropu z gotowania.Nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nawet 3 tygodnie.Smacznego!Powiązane notki:Pasta/syrop
daktylowy, zdrowe słodkości zamiast
miodu i
cukruWegańska
sałatka z Quinoa i
szparagamiZdrowe
razowe bułeczki
bakaliowe bez
cukruBardzo słodka owsianka ze słoika (nocna) a bez
cukruKrem
orzechowy