ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane

Rogale maślane

nazwa

Wykonanie

Pyszne rogaliki..przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem..
400-450 g mąki
250 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżki soli
3 łyżki mleka w proszku
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/rogale-maslane.html