Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1/2 szklanki
mleka- 1/2 szklanki
śmietany 30%- 1/2 szklanki
oleju- 1
jajko- 5 łyżek
kakao- 5 łyżek
cukru- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 op.
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na krem- 250g
serka mascarpone- 100ml
śmietany 30%- 2-3 łyżki nutelli*dodatkowo- 100g
orzechów laskowychSposób przygotowania:1.
Jajko miksujemy z
mlekiem,
śmietaną i
olejem, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cukrem waniliowym,
cukrem i
kakao, miksujemy na gładką masę.2. Na końcu dodajemy
orzechy, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe studzimy.3.
Śmietanę na krem ubijamy na sztywno, następnie na małych obrotach mieszamy ją z
serkiem mascarpone i nutellą, aż powstanie gładka masa. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Na końcu wkładamy do każdej po kawałku batonika, chłodzimy w lodówce.Inspiracja:ciastkozercy