ßßß Cookit - przepis na Mango lassi - pyszny napój z mango

Mango lassi - pyszny napój z mango

nazwa

Wykonanie

To pyszne, idealnie gładkie, smoothie piłam jakiś czas temu w indyjskiej restauracji. Postanowiłam zrobić domową, wegańską wersję - z mlekiem roślinnym (w tradycyjnym mango lassi jest jogurt naturalny oraz woda lub mleko).
Lubię mango pod każdą postacią. Gdy jest w promocji, kupuję więcej, obieram, kroję na kawałki i zamrażam, a później, w zależności od potrzeby, dodaję do koktajli.
Wersja z zamrożonym mango będzie idealna latem, zaś ze świeżym - zimą. Kto jeszcze nigdy nie robił takiego koktajlu, zachęcam :).
1/2 dużego mango
1 plasterek cytryny bez skóry
1/2-1 szklanka mleka migdałowego niesłodzonego (lub innego roślinnego)
opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu (lub syropu daktylowego, itp.)
Owoce przełóż do blendera.
Dolej pół szklanki mleka . Jeśli lubisz słodkie koktajle, dodaj dowolne słodzidło.
Dokładnie zmiksuj .
Uzupełnij mlekiem, a by uzyskać pożądaną konsystencję i miksuj jeszcze przez chwilę.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/01/weganskie-mango-lassi-pyszny-napoj-z.html