ßßß Cookit - przepis na Ciasto muffinkowe z migdałową kruszonką - bez miksera

Ciasto muffinkowe z migdałową kruszonką - bez miksera

nazwa

Wykonanie

Lubicie ekspresowe ciasta? Ja bardzo! Są idealne na nagły apetyt na coś słodkiego. Można dodać ulubione owoce i delektować się tym smakiem :). Dodam jeszcze, że tego typu ciasta doskonale sprawdzają się podczas niezapowiedzianych wizyt. Wystarczy szybko wymieszać składniki, upiec i podać gościom cieplutkie ciasto. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, od siebie dodałam migdałową kruszonkę i owoce.
Składniki:
- suche: 2 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru,
- mokre: 3 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub serka homogenizowanego), 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- dowolne owoce (u mnie czereśnie z konfitury),
- migdałowa kruszonka: 25 g płatków migdałowych, 16 g masła, 20 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej.
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Zawartość obu misek łączymy w jednej - krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremki - np. keksówki lub do tarty (jeśli forma nie jest silikonowa, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Na wierzchu układamy owoce - dość gęsto. Posypujemy kruszonką (z podanych składników zagniatamy palcami kruszonkę). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 30-45 minut - długość pieczenia zależy od głębokości formy; ja piekłam w typowej dla tarty, zatem była płytka, co skróciło czas pieczenia do ok. 25 minut). Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy szczelnie owinięte folią aluminiową. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-muffinkowe-z-migdaowa-kruszonka.html