ßßß
Dziś, siłą rzeczy, będzie o zgubnym wpływie babskiego gadania na proces powstawania jagodzianek.Wystarczy popatrzeć na zdjęcie - drożdżówki rumiane ponad miarę:-). A wszystko przez Piękną Ciocię, a właściwie przez potok słów, którym mnie zalała, skutecznie odwracając uwagę od jagodowych bułeczek. Niewtajemniczonym należy wyjaśnić, że Piękna Ciocia nie jest wcale moją ciocią, ale i tak jest Ciocią i w dodatku Piękną:-). Tak się do niej zwracam ja i jeszcze parę innych osób:-). No więc...gdy Ciocia (Piękna!) na chwilę zamilkła, obydwie rzuciłyśmy się w kierunku piekarnika. Zapach stamtąd dochodzący brutalnie informował, że to już ostatni moment i naprawdę był ostatni. Finalnie, drożdżówki miały lekko chrupiącą skórkę, ale mimo to, jak na jagodzianki przystało, zniknęły w mgnieniu oka:-).Poniższa receptura to wielokrotnie testowana wariacja na temat przepisu z White Plate . Zmieniłam parę detali i dodałam kruszonkę. Bułeczki (jak się kto nie zagada:-)) wychodzą mięciutkie i waniliowo-maślane czyli dokładnie takie, jak opisuje je Liska.Składniki (na 14-16 sztuk):Zaczyn:20 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szkl mąki1/4 łyżeczki cukruCiasto:3,5 szklanki mąki pszennej3/4 szkl cukru3 żółtka1 jajo do posmarowania jagodzianek120 g masła o temp pokojowej1/2 szkl mlekacukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy1/4 łyżeczki soliNadzienie:300-400g jagód3/4-1 szklanki cukrucukier waniliowy z prawdziwą wanilią2 łyżki mąki ziemniaczanejKruszonka:Proporcje i sposób wykonania kruszonki znajdziecie TUWykonanie:Zaczyn:Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Po chwili dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy wszystko razem. Naczynie z zaczynem owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 20 minut.Ciasto:Ubijamy mikserem masło, stopniowo dosypując cukier, a potem wlewamy nasz wyrośnięty zaczyn. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, mleko, cukier z prawdziwą wanilią, sól i mąkę. Gdy ciasto jest już gładko wyrobione, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Tak jak w przypadku zaczynu, naczynie z ciastem przykrywamy. Gdy drożdżowa masa podwoi swoją objętość, dzielimy ją na 14-16 równych części. Z każdej formujemy placuszek, na którym kładziemy troszkę nadzienia, a N adzienie powstaje poprzez wymieszanie jagód z 2 rodzajami cukru oraz mąką ziemniaczaną. Placuszki zlepiamy tak jak się to robi z pierogami i nadajemy im owalny kształt. Układamy na natłuszczonej masłem blasze, miejscem łączenia do dołu. Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego do 170-180C piekarnika.Życzę Wam smacznego! :-)