ßßß Cookit - przepis na Liskowe Drożdżówki Bezproblemowe. Z Jabłkiem i Powidłami.

Liskowe Drożdżówki Bezproblemowe. Z Jabłkiem i Powidłami.

nazwa

Wykonanie

NIE lubię piec drożdżówek. Jednak czasem robię wyjątek. Szczególnie wówczas, gdy mój Syn bardzo prosi i właśnie tak było tym razem. Długo zastanawiałam się, z jakiego przepisu skorzystać. Ostatecznie padło na Liskę i jej waniliowe jagodzianki. Bułeczki są w smaku maślane i mocno pachną wanilią, ale muszę przynać, iż zdarzało mi się jadać zdecydowanie lepsze. Kiedy znowu ktoś mnie podkusi na produkcję drożdżówek, ciasto zrobię wg. tej (sprawdzonej!) receptury. Wymaga większego nakładu pracy i czasu, lecz efekt jest spektakularny.
Dzisiejszy przepis ma jednak jedną niewątpliwą zaletę. Jest całkowicie bezproblemowy. Ciasto ma bardzo plastyczną, przyjemną konsystencję, nie klei się, nie rozłazi. Bułeczki powstają szybko i sprawnie. Część bułeczek nadziałam musem jabłkowym, a pozostałe powidłami śliwkowymi własnej roboty.
Składniki na 10-15 sztuk ( w zależności od preferowanej wielkości bułeczek):
Zaczyn:
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
3,5-4 szklanki mąki
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
Nadzienie:
Kilka łyżek konfitury z płatków róży lub płatków róży w cukrze
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajo do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Po 2-3 minutach wsypujemy makę, cukier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
Do misy miksera wkładamy masło i ucieramy je z cukrem. Wlewamy zaczyn. Następnie dodajemy żółtka, mleko, cukier waniliowy, skórkę, sól i mąkę.
Całość wyrabiamy na gładką masę. Ciasto ma być na tyle zwarte, by dało się z niego uformować kulę. Być może będzie konieczne podsypanie odrobimy mąki. Więc...gdy uda się uformować tę kulę, owijamy ją folią spożywczą, wysmarowaną masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10-15 części. Przy 15 drożdżówki wychodzą niewielkie. Każdą rozpłaszczamy i robimy placuszek. Na środku układamy trochę nadzienia. Brzegi zlepiamy (w podobny sposób jak przy pierogach) i nadajemy kształt bułeczki. Drożdżówki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączenia ciasta do spodu. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/liskowe-drozdzowki-z-roza-bezproblemowe.html