ßßß Cookit - przepis na Aksamitny sernik z musem malinowym

Aksamitny sernik z musem malinowym

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas wykorzystywania owocowych zapasów zgromadzonych latem. Na pierwszy ogień poszły mrożone maliny, z których powstał smakowity mus do sernika. Przepis z Kwestii Smaku zaadaptowałam na własne potrzeby tzn. zrezygnowałam z czekoladowego spodu brownie. Masa serowa i owoce - taka wersja najbardziej mi odpowiada. Ten sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie pęka, nie opada, ma niebywale kremową konsystencję oraz mnóstwo wilgoci. Przyznam się, że nie jestem fanką serników z owocami, jednak tę kompozycje uważam za wyjątkowo udaną.
Składniki na tortownicę o śr 24 cm:
Masa serowa:
500g sera na serniki
500g sera mascarpone
1,5 szklanki cukru
5 jaj
3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mus malinowy:
150g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Masa serowa:
Obydwa rodzaje sera wrzucamy do misy miksera, wsypujemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Stopniowo wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy jaja. Na koniec wlewamy śmietankę i ekstrakt z wanilii. Gotową masę serową wylewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, którą wcześniej zabezpieczamy od zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.
Mus malinowy:
Maliny miksujemy w blenderze, dodając 2 łyżki cukru.
Mus kładziemy łyżką na masie serowej. Natępnie cienkim patyczkiem do szaszłyków albo wykałaczką, bardzo delikatnie rysujemy na powierzchni ósemki, robiąc nieregularne wzór z musu.
Tortownicę wkładamy do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Płyn powinien sięgać połowy wysokości tortownicy. Przez pierwsze 15 minut sernik pieczemy w temperaturze 175C, a następnie przez 1,5 godziny w temperaturze 120C. Po wystudzeniu wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/aksamitny-sernik-z-musem-malinowym.html