ßßß Cookit - przepis na Cudowne Ciasto Pomarańczowo-Migdałowe Bez Mąki, Bez Tłuszczu i Bez Cukru

Cudowne Ciasto Pomarańczowo-Migdałowe Bez Mąki, Bez Tłuszczu i Bez Cukru

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana książką Konrada Gacy "Kuchnia Fit" upiekłam ciasto. Desery zwykle nie kojarzą się z kuracją odchudzającą, co więcej, mamy zakodowane, że tego rodzaju posiłków powinniśmy wówczas unikać. Ten przepis udowadnia, że nawet chcąc stracić na wadze,możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na rozkosznie słodkie co nieco. Nieskromnie napiszę, że ciasto smakuje wyśmienicie. Jest wspaniale aromatyczne, delikatne i ma optymistyczny słoneczny kolor, a przy tym wszystkim, jak już pewnie zauważyliście, zostało przygotowane bez udziału mąki, tłuszczu, ani zwykłego białego cukru.
Taka to pomarańczowo-migdałowa delicja w duchu fit!!!
Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
Ciasto:
2 dorodne słodkie pomarańcze
1 szklanka cukru brzozowego (ksylitolu) (szklanka o poj. 250ml)
200g mielonych migdałów
5 średniej wielkości jaj (rozmiar M)
szczypta soli morskiej
Polewa:
200g gorzkiej czekolady 70%
6 łyżek wrzątku
Do dekoracji:
1/2 pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:
Pomarańcze starannie szorujemy . Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości . Następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy na kawałki, miksujemy blenderem.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
Do masy jajecznej wrzucamy zmiksowane pomarańcze oraz mielone migdały. Starannie mieszamy. Na końcu, dodajemy pianę z białek .
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C
Wystudzone smarujemy czekoladową polewą i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki. Wkładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Uwagi:
Jeśli owoce będą mało słodkie, może zajść konieczność dodania większej ilości cukru brzozowego niż zostało to ujęte na liście składników. Dodatkowy cukier można wsypać w dowolnym momencie przygotowywania ciasta, byle przed wmieszaniem piany ubitej z białek.
Walory dietetyczne ciasta można zwiększyć, rezygnując z polewy czekoladowej.
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/01/cudowne-ciasto-pomaranczowo-migdaowe.html