ßßß Cookit - przepis na sernik ze śnieżką

sernik ze śnieżką

nazwa

Wykonanie

Całkiem przypadkiem powstał nowy przepis na sernik. Stworzyła go moja Mama, do masy serowej dodając ubitą z mlekiem "śnieżkę". Przyznam, że nie wpadłabym na taki pomysł. I próbując sernika nie potrafiłam zgadnąć dlaczego ser ma taką "inną" konsystencję. Bardzo lekką, puszystą i kremową. Ten sernik ma dużo ciasta a mniej masy serowej (tak lubi rodzina), ale jej ilość można podwoić.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
6 żółtek
500 g mąki
250 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:
500 g sera na sernik
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie "śnieżki"
150 ml mleka
skórka z pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g roztopionego masła
3 żółtka
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/01/sernik-ze-sniezka.html