ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa

Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lutego 2013 r. Mam naturę wszędobylską, bardzo lubię szperać w starych dokumentach. Można w nich znaleźć wiele ciekawych rzeczy, oraz odkryć kawałek historii. W dzieciństwie miałam ku temu mnóstwo okazji, ponieważ w domu był ogromny strych z niezliczoną ilością papierów. To tutaj znalazłam stary pożółkły zeszyt z pięknymi tłustymi plamami.
Jak się okazało właścicielem była moja babcia, która uwieczniła kilka przepisów pochodzących z kursu kulinarnego na który uczęszczała. Przepis na babkę piaskową właśnie tu ma swoje korzenie. Ponieważ receptura wydała mi się stosunkowo prosta, postanowiłam ją sprawdzić. Trochę też kierowała mną ciekawość, jaki będzie smak wypieku pochodzącego z takiego starego, sypiącego się brulionu. Chociaż ilość plam świadczyłaby o tym, iż często z niego korzystano. Przyznaję, że nie jestem wielką fanką babek, niemniej moja córka uwielbia je pod każdą postacią, więc postanowiłam wziąć się do roboty:-)
Babka piaskowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 23 lutego . Delikatna babka piaskowa! Analizując przepis wciąż przewija się zapomniane słowo "ucierać", no przecież można to wszystko zmiksować, czyż nie? No tak, ale kiedyś nie było mikserów, dlatego składniki trzeba było utrzeć razem w misie. Ponieważ lubię mieszać wałkiem, więc trzymałam się receptury. Zjadłam kawałek - jest pulchna, a jednocześnie tworzy ścisłą konsystencję, będącą wynikiem połączenia mąki pszennej z mąką ziemniaczaną. Wypiek jest słodki i sycący, co czyni go fantastycznym deserem do popołudniowej kawy:-)
Ta babka to piękno i charakter, który tkwi w prostocie.
Oceny: 4 , 5
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 55 min
Rozmiar porcji: 1 kawałek (ok. 60 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 239 Węglowodany na porcję: 29 g Białko na porcję: 3 g Tłuszcz na porcję: 12 g
Składniki:
mąka tortowa : 2 szklanki
mąka ziemniaczana : 1 i 1/2 szklanki
margaryna : 20 dag
cukier : 1 szklanka
jajka : 4
cukier waniliowy (domowy): 16 g
mleko : 1/2 szklanki
Przygotowanie:
tłuszcz ucieram z cukrem na pulchną masę
dodaję kolejno po 1 żółtku
mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, łączę z ucieraną masą
dolewam mleko pod koniec dodaję ubitą pianę
wlewam ciasto do formy uprzednio posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
piekę około 40 minut, po tym czasie dla własnego spokoju zawsze sprawdzam dodatkowo patyczkiem
jeśli lubicie babkę z kakao to możecie dodać do ciasta wedle uznania
do ciasta wykorzystałam formę do pieczenia - keksówkę - 25*7 cm
po ostudzeniu przyprószyłam cukrem pudrem
babka ma tendencje do wysychania, dlatego dobrze jest przechowywać ją w szczelnie zapakowanej oryginalnej plastikowej torbie:-)
Serdeczności:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/02/babka-piaskowa.html