Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszne i lekkie
lody jogurtowo -
truskawkowe, owinięte w wafelek, co ułatwia krojenie i ich podawanie, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI :2
jogurtu naturalne po 200 ml każdy500 g świeżych lub mrożonych
truskawek4 łyżki
cukru2
serki waniliowe 150 g2 duże suche
wafle1/2 szklanki
mlekaświeże
truskawki do dekoracjidowolna polewa, u mnie czekoladowa i owocowaforma półokrągła, keksowaPRZYGOTOWANIE :
Truskawki myjemy i obieramy, przekładamy do naczynia, zasypujemy
cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich
jogurt i mieszamy.W następnym pojemniku mieszamy
jogurt z dwoma
serkami.
Wafle polewamy
mlekiem aby zmiękły, możemy to zrobić na desce do krojenia. Kiedy już są plastyczne wykładamy nimi formę keksową.Nakładamy pierwszą warstwę
jogurtowo -
śmietankową, równo ją rozprowadzamy, na to mus z
truskawek, przykrywamy
wafelkami i wkładamy formę do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Lody wyjmujemy z formy, polewamy sosami, dekorujemy
truskawkami i kroimy. Smacznego.