Wykonanie
Jabłka prażone są idealne do ciast,naleśników,
ciasteczek i nie tylko.Polecam je do ciast kruchych i również do przekładania
biszkoptu.Przygotowane według tego przepisu są gęste i bardzo smaczne .
SKŁADNIKI :1,5-2 kg
winnych jabłek,kruchych6-7 łyżek
cukru5 łyżek
wody1 czubata łyżka
maki ziemniaczanejcynamon do smakuPRZYGOTOWANIE :
Jabłka obieramy,kroimy w plastry lub kostkę,przekładamy do dużego garnka ,zasypujemy
cukrem i wlewamy
wodę.Podgrzewamy na małym ogniu,co jakiś czas mieszając ( około 10-15 minut).Kiedy
jabłka są już miękkie,zakręcamy gaz i lekko je studzimy.
Jabłka puszczają sok i musimy go zagęścić tak aby
jabłka nadawały się do jabłecznika i do przekładania ciast.Kiedy masa jest już letnia,wsypujemy
mąkę i ubijamy tłuczkiem ( jak mamy jeszcze duże kawałki
jabłka) lub mieszamy łyżką aż
mąka dobrze się rozmiesza a nie zbryli.
Jabłka zagotowujemy cały czas mieszając.
Mąka mysi się uprużyć.Jeszcze doprawiamy do smaku
cynamonem i gotowe.