Wykonanie
W sezonie
jabłkowym nie może u mnie zabraknąć zupy
jabłkowej na zimno. Jest doskonała na letni obiad, a dodany do niej
cynamon przyjemnie orzeźwia. Gorąco, nie chcę się rozpisywać,
pora na przepis:ZUPA
JABŁKOWA PRZECIERANA NA ZIMNO 1 i 1/2 kg
jabłek1/2 szklanki
cukru2 litry
wody2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
cynamonuśmietana( dowolnie)
Jabłka pokroić, odrzucając gniazda nasienne. Dodać
cukier, 2 szklanki
wody, zmieszać i wstawić do kuchenki na ok. 20 min na 700 W albo gotować w garnku kilkanaście minut. Wyjąć, odcedzić sok, przetrzeć przez sito. Resztę
wody zagotować z
cynamonem, dodać do niej sok i przetarte
jabłka. Gdy wszystko się zagotuje, dodać
mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej
wody. Zagotować, sprawdzić, czy nie trzeba doprawić. Ostudzić, podawać zimną, można z dodatkiem
śmietany.Smacznego!