Wykonanie
Kisiel domowej roboty ?
Powiem szczerze, że bardzo się zdziwiłam kiedy kiedyś pierwszy raz o tym usłyszałam.Nigdy bym nie pomyślała nawet, żeby spróbować zrobić taki, domowy
kisiel. Tym bardziej, że ten kupny nie kosztuje majątek, robi się go szybko, smakuje nieźle… to po co utrudniać sobie życie :DA tu proszę :) Nic bardziej mylnego. Domowy
kisiel robi się równie szybko i jest bardzo, bardzo dobry.Ja zrobiłam
jabłkowy, ale oczywiście możemy zrobić sobie swój ulubiony, inny smak. Z kawałkami
owoców, lub też bez :) Jak to lubi i jak macie ochotę :)U mnie na pewno będzie mnóstwo innych smaków, tym bardziej teraz, kiedy sezon na świeże i pachnące
owoce, zbliża się do nas wielkimi krokami :)Składniki:3 większe
jabłka2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżka
cukru cynamonowegopół łyżeczki świeżo startej kory
cynamonu ( u mnie Tytki Smaku )szklanka gorącej
wodyPrzygotowanie:
Jabłka ( 2,5 sztuk ) obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, posypujemy
cukrem i świeżym
cynamonem.Zalewamy połową szklanki
wody, mieszamy całość dokładnie i gotujemy około 5 minut ( do miękkości
jabłek ).Ugotowane, miękkie
jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.Pozostawione pół
jabłka kroimy w drobniutką kostkę, lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zmiksowanych
jabłek.W drugiej połowie szklanki
wody rozpuszczamy dokładnie
mąkę ziemniaczaną i wlewamy do naszych zmiksowanych
jabłek.Gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając by nam się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i nasz
kisiel jest gotowy.
Kategorie: