ßßß Cookit - przepis na JABŁKA PRAŻONE DO CIAST

JABŁKA PRAŻONE DO CIAST

nazwa

Wykonanie

Jabłka prażone są idealne do ciast,naleśników,ciasteczek i nie tylko.Polecam je do ciast kruchych i również do przekładania biszkoptu.Przygotowane według tego przepisu są gęste i bardzo smaczne .
SKŁADNIKI :
1,5-2 kg winnych jabłek,kruchych
6-7 łyżek cukru
5 łyżek wody
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Jabłka obieramy,kroimy w plastry lub kostkę,przekładamy do dużego garnka ,zasypujemy cukrem i wlewamy wodę.Podgrzewamy na małym ogniu,co jakiś czas mieszając ( około 10-15 minut).Kiedy jabłka są już miękkie,zakręcamy gaz i lekko je studzimy.Jabłka puszczają sok i musimy go zagęścić tak aby jabłka nadawały się do jabłecznika i do przekładania ciast.Kiedy masa jest już letnia,wsypujemy mąkę i ubijamy tłuczkiem ( jak mamy jeszcze duże kawałki jabłka) lub mieszamy łyżką aż mąka dobrze się rozmiesza a nie zbryli.Jabłka zagotowujemy cały czas mieszając.Mąka mysi się uprużyć.Jeszcze doprawiamy do smaku cynamonem i gotowe.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/02/jabka-prazone-do-ciast.html