ßßß Cookit - przepis na PĄCZKI SERDUSZKA

PĄCZKI SERDUSZKA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.
SKŁADNIKI :
200 ml ciepłego mleka
1/2 kg mąki pszennej Szymanowskiej
40 g drożdży
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
50 g roztopionego masła
1 łyżka octu
2 jajka
olej Polski do smażenia pączków
POLEWA :
50 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
posypki dekoracyjne
Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mie ć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć .
Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu.
Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych.
Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Pączusie są pyszne, polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/paczki-serduszka.html