ßßß
Składniki:1 szklanka białek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 szklanka suchego maku1/2 szklanki roztopionego masła przestudzonego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka bakalii (np. posiekane suszone figi, orzechy laskowe, rodzynki, suszone morele, orzechy laskowe, migdały itp.)opcjonalnie: kilka kropel ulubionego aromatu do ciast, lukier lub polewaPrzygotowanie :Białka ubij na sztywno. Dodawaj cukier dalej ubijając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mak, bakalie, roztopione masło i całość wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia wierzch ciasta możesz przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, żeby nie spiekł się za mocno. Patyczkiem sprawdź czy ciasto jest gotowe, jeśli jest suchy - możesz piegusa wyjmować. Wystudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową (polecam białą czekoladę) lub lukrem. Smacznego!Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki .
