Wykonanie
Podobno to idealne ciasto do wykorzystania nadmiaru
białek. Ja wolę spojrzeć na to nieco inaczej. Po co czekać, aż uzbiera się cała szklanka niechcianych
białek. Upieczenie tego ciasta, to przecież idealny pretekst, żeby zaraz po nim upiec szarlotkę, następnie tartę i jeszcze sernik na kruchym spodzie z
żółtkami w roli głównej. Na samą myśl lepiej się robi, prawda? Jego Piegowatość, rumiana i chrupka z wierzchu, wypełniona jest
bakaliami - wybierz swoje ulubione. Uwaga! Ciasto szybko znika, a piegi lubią się kruszyć.
Składniki:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka suchego
maku1/2 szklanki roztopionego
masła przestudzonego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
bakalii (np. posiekane
suszone figi,
orzechy laskowe,
rodzynki,
suszone morele,
orzechy laskowe,
migdały itp.)opcjonalnie: kilka kropel ulubionego
aromatu do ciast,
lukier lub polewaPrzygotowanie :
Białka ubij na sztywno. Dodawaj
cukier dalej ubijając. Następnie dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
mak,
bakalie, roztopione
masło i całość wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia wierzch ciasta możesz przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, żeby nie spiekł się za mocno. Patyczkiem sprawdź czy ciasto jest gotowe, jeśli jest suchy - możesz piegusa wyjmować. Wystudzone ciasto możesz polać
polewą czekoladową (polecam
białą czekoladę) lub lukrem. Smacznego!Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki .