Wykonanie
apple-
banana wholewheat dumplings with milkNo cóż. W końcu je zrobiłam, chyba jako jedna z ostatnich osób prowadzących blogi
śniadaniowe. O ile dobrze pamiętam, lane kluski
jadłam chyba jesienią, a
owocowych nie próbowałam nigdy. To był pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni - są niezwykle sycące i smaczne, na pewno warto je powtórzyć. Korzystałam z przepisu Sylwii, który nieco tylko zmodyfikowałam. Kluski te idealnie rozgrzewają w zimie, nie
tracą jednak nic ze swojego smaku także w środku lata. Comfort food ? Tak sądzę!
/1 porcja/- 50g
mąki żytniej- 1
jajko- 300ml
mleka + 1 łyżka- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1
jabłkoJabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na tarce.
Owoc mieszamy razem z
jajkiem, łyżką
mleka i
mąką. W garnku podgrzewamy
mleko. Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy na
mleko kluseczki nabierane łyżką i gotujemy ok. 3-4 minuty.