Wykonanie
Jeden z przepisów czekających w kolejce do opublikowania. Smaki dawnego domu. Obecnie oddaję się próbowaniu nowych produktów, jakie wynajduję na angielskich półkach, niemniej zapewne, w ramach możliwości, danie jak to, które prezentuję dzisiaj, za jakiś czas znów pojawi się na moim
stole w ramach słodkiego śniadania.Tymczasem, poznając ludzi, wychodzę z rana, a wracam nocą. I tak sobie czasem myślę, że dobrze byłoby
mieć tu coś jak foodpanda . Nie jestem pewna, czy słyszeliście o tym portalu. W Polsce wielu moich znajomych skorzystało z usług, jakie zapewnia ta strona. Co wchodzi w zakres owych usług? Zamówienie jedzenia z restauracji - prosto do domu! I wcale nie musi być to pizza (choć nikt nie powiedział, że nie może). Równie dobrze może być to oryginalna
pita z hummusem,
sałatką i tahini, wszelkiego rodzaju pasty, burgery, sushi, a nawet śniadanie. Myślę, że warto zapoznać się z tym portalem - w końcu apetyt na smakołyk z ulubionej restauracji nie zawsze pokrywa się z możliwością, a nawet chęcią wyjścia z domu.Przechodząc zaś do przepisu, wspomnę o
mleczku kokosowym - kiedyś nie miałam pojęcia, z czym smakowałoby najlepiej. Niektórzy doradzali mi użycie go do przygotowania dań wytrawnych, inni polecali jako
bitą śmietanę. Ze skrajności w skrajność, a koniec końców uznałam, że już ono samo, w swojej najbardziej podstawowej postaci, jest po prostu pyszne. Niemniej, wydaje mi się, że ten kremowy, intensywnie
kokosowy smak tylko czeka na odpowiednie dodatki, które sprawią, że całe danie urośnie do rangi znakomitego .Tak też stało się w tym przypadku. Delikatny smak
mleczka kokosowego,
płatków ryżowych i budyniu
waniliowego został subtelnie przełamany orzeźwiającą nutą
pomarańczy . Serdecznie polecam wypróbowanie tego połączenia - ulegnie mu każdy wielbiciel (zdrowych) słodkości. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
/1 porcja/- 50g
płatków ryżowych- 1 szklanka
mleka*- 1 łyżeczka
miodu- 2 łyżki
mleczka kokosowego- 1 łyżka budyniu
waniliowego- sok wyciśnięty z połowy
pomarańczyProszek budyniowy mieszamy z 50ml zimnego
mleka. Resztę
mleka podgrzewamy w garnku. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy do niego
płatki ryżowe i gotujemy do zgęstnienia. Wtedy dodajemy sok z
pomarańczy,
mleczko kokosowe i
miód. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodajemy rozpuszczony w
mleku budyń, nie przerywając mieszania. Trzymamy
płatki jeszcze kilka sekund na gazie. Następnie przelewamy danie do miseczki i podajemy
solo lub z dowolnymi dodatkami:
gorzką czekoladą, sosami. Polecam prażone
płatki kokosowe oraz świeże
pomarańcze.*jeżeli szukamy alternatywy dla
mleka krowiego, wspaniale sprawdzi się
mleko sojowe waniliowe lub
mleko ryżowe/1 serving/- 50g coconut flakes- 1 cup milk of choice- 1 tsp honey- 2 tbsp coconut milk- 1 tbsp potato starch- juice from a half of orange- 1/3 tsp vanilla extractStir potato starch, vanilla extract and 50ml cold milk. The rest of the milk
pour in a pot and heat. When the milk boils, add rice flakes and boil, constantly stirring, until it thickens. It takes 2-3 minutes, no
more. Then add orange juice, coconut milk and honey. Stir well. Add the potato starch mix constantly stirring. Boil a few
more seconds, then
serve in a bowl.
Serve solo or with favourite additions (for example: dark chocolate, sauce, grated coconut flakes, fresh orange pieces).