ßßß Cookit - przepis na Zuppa di farro czyli zupa z orkiszu

Zuppa di farro czyli zupa z orkiszu

nazwa

Wykonanie

Lubię zupy z ziarnami, przez to często w zimne mgliste dni szykuje minestrone z przeróżnych ziaren.
Ziarna stanowią tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-mięsne zmieniam według własnego gustu i smaku.
Dziś chciałabym Wam zaproponować zuppa di farro czyli zupa z orkiszu - tradycyjne włoskie danie.
Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy. Zdrowotne właściwości orkiszu s ą znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat gatunek zboża został raczej zapomniany.
Zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku.
Coś wspaniałego i pożywnego na jesienne dni.
Zapraszam ;-)
Składniki na 8 porcji:
500 g ziaren orkiszu
3 marchewki
2 duże ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
1 pomidor
1 cebula
łyżka oliwy
sól, pieprz i papryka do smaku
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu moczymy 4 godziny w zimnej wodzie.
Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę, ziemniaki, pomidora i seler kroimy w drobną kostkę. Natomiast marchewkę w plastry.
Do rondla wylewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę. Smażymy parę minut.
Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler. Po 5 minutach dodajemy pomidora.
Smażymy parę minut, następnie i zalewamy wodą. Dodajemy 0,5 litra wody i gotujemy 10 minut.
Następnie dodajemy odcedzone i umyte pod wodą ziarna orkiszu. Dodajemy następne 1,5 litra wody.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 1 , 5 godziny, maksymalnie do 2 godzin.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.
Przed podaniem możemy polać oliwą.
Jeśli odgrzewamy zupę po raz drugi, prawdopodobnie trzeba będzie dodać wodę.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/11/zuppa-di-farro-czyli-zupa-z-orkiszu.html