Wykonanie
Lubię od czasu do czasu zjeść
ryż do obiadu. Oto nieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki:4 łyżki
ryżu do risottook 1,5 szklanki dowolnego
bulionu1 łyżka
masła klarowanego1 mała
cebulkapieprzmarchewka z
groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznaniakilka łyżeczek
kukurydzy z puszki - wedle uznaniaSposób wykonania:1.
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na
maśle klarowanym, ale jej nie rumienić!2. Do
cebuli dodać suchy
ryż, chwilę smażyć aż
ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część
bulionu oraz
marchewkę z
groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy
bulion, aż
ryż go wchłonie i będzie miękki.3. Na koniec dodać
kukurydzę i doprawić
pieprzem do smaku.Smacznego!!!