Wykonanie
Risotto, to typowe włoskie danie.
Ryż podpiekany na tłuszczu z dodatkami
bulionu, lub
winem, wtedy nadajemy mu wytrawny smak.Jestem zachwycona tym daniem, gdyż dodatki
mogę sobie dobierać, takie jak lubię.Gdy tylko
mogę wsadzić
kurczaka ( piersi) to właśnie robię!Do dzieła!
Składniki:
Ryż - szklanka
bulion(warzywny lub drobiowy) - 2,5 szklanki
pierś z kurczaka (pojedyncza) - 1 sztuka
marchew - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
groszek konserwowy - 2 łyżki
sól,
pieprz - do smaku
olej - 1 łyżka
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, na patelni.
Marchew obieramy, kroimy w półplasterki dodajemy do
kurczaka.
Cebule kroimy także w półplasterki podsmażamy razem z
kurczakiem i
marchewką.Przyprawiamy do smaku. Gdy
mięso będzie gotowe przekładamy całośc do miski.
Ryż wsypujemy do patelni chwilę podsmażamy na tłuszczu którym piekł się
kurczak, wlewamy połowę
bulionu ( pamiętajcie -
bulion musi być gorący, aby nie przerywać procesu gotowania),mieszamy. Gy
ryż wchłonie
bulion dolewamy stopniowo resztę
bulionu.Dodałam rosół, który mi pozostał z dnia poprzedniego.W tym momencie dodajemy
kurczaka z
marchewką i
cebulą, dorzucamy
groszek, chwilę podgrzewamy i mamy gotowe risotto.Smacznego Kochani.