Wykonanie
Te placuszki smakowały identycznie jak ciasto
marchewkowe, które
jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi
przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej
marchewki -
słoneczny kolor. Do tego mus z
awokado słodzony
syropem klonowym, trochę
granatu dla przełamania
słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj
powiem Wam trochę o
kawie, którą na co dzień
pija przecież niemal każdy z nas! :)
Marchewkowe korzenne pancakes podane z klonowym musem z
awokado, pestkami
granatu i latte
Dlaczego warto wybrać automatyczny ekspres do kawy? Ponieważ wystarczy tylko jeden przycisk, żeby po minucie lub dwóch móc delektować się
kawą niczym z najlepszej, włoskiej kawiarni. Wbudowany młynek pozwala na zachowanie aromatu ziaren w 100%, a specjalny dzbanek na
mleko tworzy grubą warstwę sztywnej,
mlecznej pianki. Należy jednak pamiętać, by używać
mleka o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ wtedy pianka jest znacznie lepsza. Ponadto, o jej jakości decyduje również... firma produkująca
mleko! Jakiś czas minął, zanim wpadłam na te właściwe :)Jeśli zastanawiacie się nad zakupem automatycznego ekspresu do
kawy, koniecznie zajrzyjcie tutaj:http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy***Wracając do placków, podaję na nie przepis:/przepis własny/100 g ugotowanej
marchwi1/2 łyżeczki
przyprawy korzennej2 łyżki
jogurtu naturalnegołyżka
cukru (u mnie z kwiatu
kokosa)
jajko1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia20 g
mąki pszennej pełnoziarnistej20 g
mąki gryczanejolej kokosowy do smażenia
Marchew,
jogurt,
jajko i
cukier zmiksować na gładką masę.Następnie dodać składniki suche i ponownie zmiksować.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelniz obu stron do zarumienienia.Podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!