Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja to kwintesencja jesieni. Smak g ł ównych składników, czyl i
orzechów laskowych i
gruszek, dodatkowo podkreśla c
ynamon. Muff inki w ychodzą pyszne, wilgotne i nie za słodkie. P rzepis jest aż na 16 sztuk, więc na szczęście szybko się nie ko ńczą ;)- 1 1/2 szklanki całych
orzechów laskowych (200g)- 1 1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (200g)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżka
cynamonu- 1/2 łyżeczki gałki musz katołowej- szczypta
soli- 2
jajka- 180ml m le ka- 100g
masła- 1/2 szklanki
syropu z agawy (ok. 150g)- 2 spore
gruszki klapsy (320g po obraniu)1)
Orzech y zmielić w blenderze .2) Przes ypać do dużej miski, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy oraz
sól i dok ładnie wym ieszać.3) W mn iejszej misce wymieszać roztrzepane jaj ka,
syrop z agawy,
mleko i stopione
masło.4) Wlać do suchy ch sk ładników i k r ótko wymieszać.5) Wmi eszać pokrojone w kostkę
gruszki i przełożyć ciasto do wyłożon ych papilotkami foremek na muffinki.6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-22 minuty.Przepis stą d .Czas przygotowania: 45 minutL icz ba sztuk : 16Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal