ßßß Cookit - przepis na Tacos prosto z Meksyku - domowe tortille, bez mąki - LCHF

Tacos prosto z Meksyku - domowe tortille, bez mąki - LCHF

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej tacos. Tortillę czyli placki wykonałam samodzielnie, bez mąki. Przepis Klary Desser.
Składniki: (4 porcje)
Tortill e 4 sztuki:
4 jaja
6 łyżek śmietany 30%
1 łyżka ł upin babki jajowatej /fiberhusk ( szwedz.)
Farsz:
1 cebula
2 z ą bk i czosnku
masło do smażenia
600 g mięsa mielonego
2 łyżki przyprawy tacos
woda
sól, pieprz
Sos Guacamole :
2 awokado
1 limonka
1 - 2 ząbki czosnku
Dodatki :
1 sałata lodowa
1 dl=100 g crème fraiche
pomidory
Sposób przygotowania:
Domowe tortille. Ubij jajka, dodaj śmietanę i łupiny babki jajowej . Odstaw na 10 minut. Usmaż 4 tortille na maśle na średnim ogniu. Pozwól im się ochłodzić.
Przygotowanie farszu. Pokrój cebulę, wyciśnij czosnek. Smaż na maśle cebulę i czosnek z mięsem. Jak mięso będzie już prawie gotowe dodaj przyprawę taco i odrobinę wody. Dodaj sól i pieprz.
Sos Guacamole. W miseczce ugnieć awokado i zalej sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem, dodaj s ól i pieprz.
Podawaj tortille z mięsem, sosem Guacamole, sałatą lodową, śmietaną i pomidorami.
Qu é aproveche!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/02/tacos-prosto-z-meksyku-domowe-tortille.html