Wykonanie
Uwielbiam ten barszcz,
mogę go jeść raz w tygodniu. Dostałam ten przepis od Tetiany, która pochodzi z Ukrainy :) Jednak ja lekko zmodyfikowałam przepis, dodając
młode liście
buraków. Moi goście również byli zachwyceni smakiem i aromatem. Polecam!

Składniki:botwina (liście +
buraki)1/4 dużej
młodej kapustycebula5 dużych
ziemniaków2
marchewki2 kostki
bulionowe wołowe4 skrzydełka z
kurczaka lub kawałek
wołowinysuszona
maggie5
liści laurowych8 kulek
ziela angielskiegośmietana 18%Sposób przygotowania:
Buraki wraz z liśćmi umyj dokładnie. Obierz
buraki ze skórki. Pokrój w małą kostkę
cebulę,
kapustę,
buraki,
marchewki oraz
ziemniaki. Liście poszatkuj. Do dużego garnka wlej 2 łyżki
oliwy i przesmaż
cebulę i dodaj
kapustę, niech się również podsmaży, zmniejsz ogień i potrzymaj kilka minut. Następnie dolej wrzątek, dodaj skrzydełka, botwinę,
marchew,
ziemniaki, kostki
bulionowe,
przyprawy. Gotuj ok 45 minut. Podawaj ze
śmietaną. Smacznego!