ßßß Cookit - przepis na Prawdziwy barszcz ukraiński, bez fasoli

Prawdziwy barszcz ukraiński, bez fasoli

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten barszcz, mogę go jeść raz w tygodniu. Dostałam ten przepis od Tetiany, która pochodzi z Ukrainy :) Jednak ja lekko zmodyfikowałam przepis, dodając młode liście buraków. Moi goście również byli zachwyceni smakiem i aromatem. Polecam!
Składniki:
botwina (liście + buraki)
1/4 dużej młodej kapusty
cebula
5 dużych ziemniaków
2 marchewki
2 kostki bulionowe wołowe
4 skrzydełka z kurczaka lub kawałek wołowiny
suszona maggie
5 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Buraki wraz z liśćmi umyj dokładnie. Obierz buraki ze skórki. Pokrój w małą kostkę cebulę, kapustę, buraki, marchewki oraz ziemniaki. Liście poszatkuj. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i przesmaż cebulę i dodaj kapustę, niech się również podsmaży, zmniejsz ogień i potrzymaj kilka minut. Następnie dolej wrzątek, dodaj skrzydełka, botwinę, marchew, ziemniaki, kostki bulionowe, przyprawy. Gotuj ok 45 minut. Podawaj ze śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/07/prawdziwy-barszcz-ukrainski-bez-fasoli.html