Wykonanie
Jeżeli chodzi o wymyślanie nazw dla naszych potraw, to w wypadku niniejszej propozycji, chyba stanęliśmy na wysokości zadania. W potrawie jest tyle ciekawych składników i przypraw, że nazwa nie mogła być inna.
Składniki:* kilka pałek
kurczaka (dla naszej czteroosobowej rodziny do 12 sztuk)*
ryż (0,5 kg)*
wywar warzywny (1-1,5 szklanki)*
cebula dymka*
cytryna (połowa)*
czosnek*
imbir*
papryczka chilli*
orzechy nerkowca (5-10 dkg)*
orzechy pistacjowe (5-10 dkg)*
rodzynki (10 dkg)*
płatki migdałów (10 dkg)*
orzeszki ziemne nie solone (5-10 dkg)* gwiazdki
anyżu ( 2 sztuki)*
goździki (ok 5-6 sztuk)*
cynamon (pół łyżeczki)*
czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)* ziarenka
kminku*
gałka muszkatołowa* ziarna
pieprzu*
kurkuma (dwie łyżki)*
jogurt naturalny (300 g)*
mleczko kokosowe (puszka - 250 g)*
masło (dwie łyżki)*
oliwa z oliwek*
olej*
ananas w zalewie (kostka - pół puszki)Przygotowanie
kurczaka:Przygotowania zaczynamy od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym pałek
kurczaka. Posypane
solą pałki, obsmażamy na rozgrzanym
oleju, do uzyskania zarumienienia się skórki.Przekładamy do rondla w którym wcześniej na
oliwie z oliwek, poddusiliśmy posiekany
czosnek, odrobinę posiekanej
papryczki chilli i pokrojoną w drobną kostkę
dymkę, dolewamy
wywar warzywny i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, i zlewamy
wywar z rondla do osobnej miseczki, do której z kolei dolewamy
jogurt i
mleczko kokosowe mieszamy i ponownie całość wlewamy w rondla. Dzięki temu,
jogurt nam się nie "zważy".W tym czasie, możemy zająć się przygotowaniem dodatków i przypraw. Na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wrzucamy kolejno
orzeszki ziemne,
nerkowce,
pistacje, i na koniec
płatki migdałów. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub podrzucamy na patelni, już jak kto woli. Kończymy opiekanie, kiedy
płatki migdałów lekko się zarumienią. Wrzucamy całość do potrawy. Dodajemy
rodzynki, i starty
imbir.Ponownie rozgrzewamy patelnię, i tym razem również bez tłuszczu, wrzucamy
przyprawy, gwiazdki
anyżu, ziarenka
kminku, ziarna
pieprzu,
goździki, całość chwilę opiekamy, mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy do moździerza i ucieramy. Przesypujemy do potrawy, dosypujemy
kurkumę,
cynamon, gałkę i
czerwoną paprykę. Wrzucamy kostki
ananasa, dodajemy nie co
soku z cytryny. Całość potrawy dusimy na małym ogniu ok. 30 minut (w zależności od wielkości pałek
kurczak, najlepiej w trakcie duszenia sprawdzić miękkość
mięsa).Przygotowanie
ryżu .Z uwagi na to, że sama potrawa jest dość oryginalna, choćby z powodu, dużej ilości użytych przypraw i dodatków, przygotowanie
ryżu, również można uznać za wyzwanie. Proponuję zrobienie
ryżu w oparciu o indyjski przepis (Namkin chawal). Namoczony
ryż (ok.15 minut) i starannie opłukany, podsmażamy na rozgrzanym
maśle,w rondlu, mieszając drewnianą łyżką. Zalewamy czterema szklankami wrzącej osolonej
wody (0,8 l) i zagotowujemy na dużym ogniu. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przykryty ok. 30 minut (temperatura piekarnika 150 stopni C). Jeżeli nie chcemy, aż tak bardzo angażować się w zrobienie
ryżu, możemy klasycznie zrobić po prostu
ryż jaśminowy z
wody (proporcje 2:1).
Na koniec dodam, że miałem pewne obawy, czy uda się uzyskać efekt zrównoważenia smaku przy wykorzystaniu takiej ilości dodatków. Efekt końcowy bardzo nas mile zaskoczył, zwłaszcza intensywność
mieszanki przypraw jakie uzyskaliśmy dzięki opiekaniu na patelni, ale również "harmonia" tych przypraw. Niestety w Indiach nie byliśmy, więc nie możemy porównać smaków, ale pozostaje naiwnie wierzyć, że gdzieś tam odrobinę zbliżyliśmy do magicznych aromatów kuchni indyjskiej.
Smacznego.