Wykonanie
10
jajek1,5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy4 łyżki
mąki ziemniaczanej20 dkg
orzechów mielonych3/4 szklanki
bułki tartej50 dkg
śliwek kalifornijskich suszonych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić, do ubitych
białek stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy, następnie dodawać po 1
żółtku i na koniec dać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
bułkę tartą,
orzechy mielone i
śliwki pokrojone w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni.Wkładka krucho-kokosowa:a) 20 dkg
margaryny15 dkg
cukru pudru20 dkg
mąki pszennej4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaróżne
bakalie (
figi,
orzechy, skórka z
pomarańczy,
rodzynki)b) 4
białka20 dkg
cukru20 dkg
kokosu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Najpierw robimy część a) czyli
margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, stopniowo dodajemy
żółtka i na koniec dajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, na to ciasto układamy różne
bakalie pokrojone w drobną kostkę następnie ubijamy ciasto
kokosowe z części b) czyli:
białka ubijamy z
cukrem, dodajemy
kokos i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na ciasto kruche z
bakaliami i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.Krem:2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
margarynaWykonanie:1,5 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, w pozostałym
mleku rozrabiamy obie
mąki i
żółtka, wlewamy to na kipiące
mleko, jak dobrze zakipi zdjąć z ognia i wystudzić.
Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem.Przełożenie ciasta:ciasto
śliwkowe1/2
kemuwkładka krucho-kokosowa1/2 kremuciasto
śliwkowepolewamy polewąSmacznego!