Wykonanie
Małe, dobre mini serniczki. Mało słodkie. Idealne jak masz niespodziewanych gości, możesz je przygotować w 5 minut. Efekt wyśmienity.
Bita śmietana oczywiście niesłodzona z orzeźwiającymi
owocami leśnymi najlepiej mrożonymi, dopełnia smak. Dość niewiarygodne, ale najadłam się już 2 muffinami. Przepis autorstwa Cathrine Schück.
Składniki: (12 sztuk)200 g naturalnego cream cheese lub philadelphia, ale nie light!200 ml creme fraiche lub
śmietany gęstej2 duże lub 3 małe
jaja½
laski wanilii lub szczypta
wanilii w proszku
bita śmietana, nie słodzona
owoce leśne najlepiej mrożone, jeśli nie ma jeszcze świeżychSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj philadelphię ze
śmietaną. Dodaj
jaja i
wanilię. Delikatnie wymieszaj całość. Na blaszce ułóż małe papilotki i wlej do nich masę. Jeśli będą się rozlewać, włóż papilotki do specjalnej formy do muffinów. (Ja moje piekłam w tej formie, ale zajęło to więcej czasu). Piecz około 8 - 10 minut. Ważne, żeby się zarumieniły czasami trzeba dłużej piec. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną, ale takie mają być. Podawaj muffiny z
bitą śmietaną i
owocami. Smacznego!