ßßß Cookit - przepis na Muffiny sernikowe - LCHF

Muffiny sernikowe - LCHF

nazwa

Wykonanie

Małe, dobre mini serniczki. Mało słodkie. Idealne jak masz niespodziewanych gości, możesz je przygotować w 5 minut. Efekt wyśmienity. Bita śmietana oczywiście niesłodzona z orzeźwiającymi owocami leśnymi najlepiej mrożonymi, dopełnia smak. Dość niewiarygodne, ale najadłam się już 2 muffinami. Przepis autorstwa Cathrine Schück.
Składniki: (12 sztuk)
200 g naturalnego cream cheese lub philadelphia, ale nie light!
200 ml creme fraiche lub śmietany gęstej
2 duże lub 3 małe jaja
½ laski wanilii lub szczypta wanilii w proszku
bita śmietana, nie słodzona
owoce leśne najlepiej mrożone, jeśli nie ma jeszcze świeżych
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj philadelphię ze śmietaną. Dodaj jaja i wanilię. Delikatnie wymieszaj całość. Na blaszce ułóż małe papilotki i wlej do nich masę. Jeśli będą się rozlewać, włóż papilotki do specjalnej formy do muffinów. (Ja moje piekłam w tej formie, ale zajęło to więcej czasu). Piecz około 8 - 10 minut. Ważne, żeby się zarumieniły czasami trzeba dłużej piec. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną, ale takie mają być. Podawaj muffiny z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/04/muffiny-sernikowe-lchf.html