Wykonanie
Dziś z rana naszła mnie ochota na bułeczki takie domowe, trafiło na bułeczki owsiane- przepis zaczerpnęłam z opakowania :D
mąki owsianej Symbio. Bułeczki są pyszne mają chrupiącą skórkę i cudowny delikatny środek, polecam pyszne :). Z przepisu zrobiłam 10 szt.Poza tym mąż sprawił mi miłą niespodziankę:) książkę "
Chleb" Jeffreya Hamelmana i powoli czytam ją uważnie, nastawiłam dzisiaj płynny zakwas Levain i już nie
mogę się doczekać jak zacznę eksperymentować z domowym
chlebem :). Książkę szczerze polecam, warto
mieć ją w swoim zbiorze.
Składniki :60 g
drożdży1 łyżka
miodu2 szklanki
mleka200 g
mąki owsianej500 g
mąki pszennej typ 500garść
płatków owsianychOpis wykonania:
Mleko lekko podgrzewamy,
drożdże kruszymy do dużej miski dodajemy
miód i wlewamy
mleko wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy
mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na 45 min.Następnie dodajemy
mąkę pszenną i
sól dokładnie zarabiamy ciasto, odstawiamy ponownie na 45 minut.Ponownie zarabiamy ciasto i dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce do pieczenia - u mnie wyłożona papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy
płatkami owsianymi, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 220 C. wkładamy wyrośnięte bułeczki - ja nacięłam je szkole się ;) w nacięciach.Bułeczki pieczemy 20 minut, po upieczeniu wykładamy na kratkę i studzimy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy