Wykonanie
Przepraszam , że mnie nie było tak długo , ale dopiero w piątek wróciłam ze
sportowego obozu w Międzyzdrojach . A na dziś (jutro? ;] ) polecam te pyszne lekko słodkawe bułeczki . U mnie
miód od własnych pszczółek .
Składniki na ok 12 bułeczek (u mnie 9 większych) :
* 1/2 szklanki
mleka* 1/2 szklanki
wody* 2 łyżki
śmietanki 36%* 2 łyżki miękkiego
masła* 2 łyżki
miodu* 1 duże
jajko* 1 łyżeczka
soli* 2 1/2 - 2 3/4 szklanki
mąki* 1/2 szklanki
płatków owsianych + do posypania* 2 1/2 łyżeczki suchych
drożdży (ok 10 g - 1,5 paczki
drożdży Oetkera)Na wierzch:* 1
jajko* 2 łyżki
mlekaWszystkie składniki na bułeczki łączymy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, możemy jeszcze troszkę dosypać
mąki - wszystko zależy od wielkości
jajka i pojemności szklanki. Ciasto będzie sprawiać wrażenie odrobinę ciężkiego, ale nie powinno być zbyt twarde. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.Formę z piekarnika podsypujemy
mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Z ciast odmierzamy kulki ( ja aby uzyskać bułeczki tej samej wielkości zawsze je warzę - tym razem każda miała po 80 g) i układamy je na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Kiedy
bułki wyrosną robimy w nich wcięcie - ja użyłam do tego długiej wykałaczki, ale można zrobić to też nożem - oczywiście stroną nie ostrą. Bułeczki smarujemy
jajkiem wymieszanym z
mlekiem i posypujemy
płatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 minut (zasadniczo do chwili aż się zarumienią i po podniesieniu ich będziemy
mieć brązowy spód).Z : KlikPolecam . !