Wykonanie
Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mało słodkie idealnie kontrastują ze słodkim
czekoladowym kremem, zaskoczy was ich smak. Ja już jestem po maratonie
ciasteczkowym teraz
pora na zamówione ciasta ;).
Składniki:Ciasto1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejpołowa
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru2
żółtkaczubata łyżka
kakaoodrobina
olejku waniliowegoKrem1/3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1 kostka
masła1,5 szklanki
mleka w proszku nie granulowane
cukier waniliowyOpis wykonania:Ciasto
Mąkę przesiewamy wraz z
kakao, dodajemy posiekaną
margarynę oraz
żółtka utarte z
cukrem. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy
mąką). Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm, wykrawamy gwiazdeczki lub inne kształty. Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w 180 C 10 minut - 8 z termoobiegiem.Krem
Mleko gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy przesiane
kakao oraz
masło. Odstawiamy po rozpuszczeniu się
masła i wsypujemy
mleko w proszku, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy
ciasteczka.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy