ßßß
Składniki: na ciasto:25 dag mąki pszennej15 dag cukru pudru1 łyżka kakao15 dag miękkiego masła lub margaryny na masę:¼ szklanki mleka¼ szklanki cukru15 dag masła lub margaryny2 szklanki mleka w proszku1 cukier waniliowydodatkowo: formy w kształcie łupin orzechów włoskichWykonanie:Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy aż do momentu połączenia się. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo wlewamy ostudzone mleko z cukrami a na samym końcu dodajemy mleko w proszku i miksujemy na jednolitą masę.Foremki należy natłuścić, aby po upieczeniu ciastka z łatwością odchodziły od formy. Smarujemy je oliwą ale tylko przed pierwsza partią ciasteczek, później już z łatwością odchodzą od foremek. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałek i wyklejamy foremki, ok. ½ łyżeczki na jedną foremkę. Należy ciasto ugniatać palcem, aby w foremce powstało zagłębienie na krem, gdyż ciastko ma przypominać łupinę orzecha. Tak przygotowane foremki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Pieczemy do momentu zarumienienia. Używamy do tego termo obiegu.
Upieczone ciastka wyjąć z foremek do przestygnięcia. Nakładać krem i łączyć za jego pomocą ciasteczkowe łupinki. Odstawiamy w chłodne miejsce aby ciasteczka mogły się dobrze scalić z kremem.