ßßß
Składniki :Spód250 g czekoladowego wysuszonego biszkoptu lub herbatników100-180 g masłaMasa jogurtowa700 g jogurtu naturalnego250 g śmietany 36 %10 łyżeczek żelatyny120 g cukru pudru1/2 opakowania cukru waniliowegoJagodowe ptasie mleczko125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego1 galaretka jagodowa4 czubate łyżki jagódcukier puderOpis wykonania:SpódHerbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.Masa jogurtowaJogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.Jagodowe mleczkoGalaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

