Wykonanie
Wspaniałe połączenie jogurtowej masy z delikatnym
jagodowym ptasim mleczkiem. Torcik na blacie wykonanym z rozdrobnionych resztek
biszkoptów, które zawsze zamrażam i w potrzebie wyciągam i podsuszam w piekarniku i rozdrabniam. Jednak w tym wypadku należy dodać więcej rozpuszczonego
masła, gdyż okruszki wpijają go więcej niżeli rozdrobnione
herbatniki. Torcik jest mało słodki,
słodycz nadaje spód, masa jogurtowa jest bardzo zwarta, natomiast jagodowa delikatna i puszysta rozpływa się w ustach. Wspaniały deser na lato :).
Składniki :Spód250 g
czekoladowego wysuszonego
biszkoptu lub
herbatników100-180 g
masłaMasa jogurtowa700 g
jogurtu naturalnego250 g
śmietany 36 %10 łyżeczek
żelatyny120 g
cukru pudru1/2 opakowania
cukru waniliowegoJagodowe ptasie mleczko125 ml
niesłodzonego mleka skondensowanego1
galaretka jagodowa4 czubate łyżki
jagódcukier puderOpis wykonania:Spód
Herbatniki lub
biszkopt rozdrabniamy blenderem,
masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych
ciasteczek - i teraz tu ważne ilość
masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g
masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta
biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.Masa jogurtowa
Jogurt miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną
żelatynę - do
żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej
wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą
żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy
śmietankę na sztywno i mieszamy z masą
jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.
Jagodowe mleczko
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy
cukier i wlewamy
galaretkę, dokładnie miksujemy.
Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę
jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.