Wykonanie
Postanowiłam na całego wykorzystać sezon
truskawkowy i się trochę rozszalałam :) ciasto to nie wymaga pieczenia , jest pyszne z delikatnym musikiem i pianką mmm , warte wypróbowania. Przepis pochodzi z gazetki Najlepsze ciasta.
Składniki :24
herbatniki20 podłużnych
biszkoptów2 budynie
waniliowe bez
cukru500 ml
mleka2 łyżki
cukru pudru1 kostka
masła650 g
truskawek4
galaretki truskawkowe300 g
śmietany 30 %400 g
jogurtu naturalnego6 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny3 łyżeczki
cukru waniliowegoOpis wykonania :1. Foremkę o wymiarach 25x36 wykładamy folia aluminiową na dnie układamy
herbatniki. Z
mleka i budyniów gotujemy
budyń z dodatkiem 2 łyżek
cukru pudru, odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z ostudzonym
budyniem na puszysta masę , wykładamy na
herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy.2. Na
masie budyniowej układamy
biszkopty w odstępach 5 mm ,450 g
truskawek miksujemy na mus , 3
galaretki rozpuszczamy w 1 L gorącej
wody , studzimy. Wystudzona
galaretkę wlewamy do musu
truskawkowego, wszystko dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia . Wylewamy mus delikatnie na
biszkopty , odstawiamy do całkowitego stężenia musu.3.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej
wody n, następnie rozpuszczamy.
Śmietankę ubijamy na koniec dodajemy
cukier waniliowy,
jogurt mieszamy z
cukrem pudrem .
Jogurt mieszamy z ubita
śmietanką , następnie wlewamy ostudzoną
żelatynę , dokładnie mieszamy i wylewamy na mus
truskawkowy.Wstawimy do lodówki.4. Pozostałe
truskawki również miksujemy,
galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki
wody i studzimy , mieszamy z musem , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Z musu robimy kleksiki na wierzchu ciast , ciasto odstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy