ßßß
Składniki : blacha 24x36 cmPlacek miodowy20 dag cukru20 dag margaryny80 ml sztucznego miodu3 jajka M42 dag mąki pszennej1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)Blat kakaowyupiec z 3 jaj z tego przepisu klikbudyń0,5 L mleka10 dag cukru3,5 dag mąki pszennej3,5 dag mąki ziemniaczanej30 dag masłaOpis wykonania:Placek miodowyWszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.Blat kakaowyZ podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki łyżką kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.BudyńGotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.

