ßßß Cookit - przepis na Masa kokosowa a'la rafaello do ciast i tortów

Masa kokosowa a'la rafaello do ciast i tortów

nazwa

Wykonanie

Pyszna masa dla wielbicieli kokosa, ja uwielbiam połączenie masy kokosowej z ananasową. Już niedługo ją wam również przedstawie :). Masa cudownie smakuje w połączeniu z masa malinową, która już podawałam na blogu. Masa starcza spokojnie na podwójne przełożenie torcika 24 cm.
Składniki :
500 ml śmietanki 36 %
1 tabliczka białej czekolady
100 g drobnych wiórek kokosowych
2 łyżki żelatyny
Opis wykonania:
Czekoladę rozpuszczamy w 150 ml zagrzanej lecz nie zagotowanej śmietanki, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy by była dalej płynna lecz chłodna. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, do masy czekoladowo-śmietanowej dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy, następnie mieszamy z resztą ubitej śmietany. Wlewamy żelatynę i miksujemy na szybkich obrotach by dobrze się połączyła z masą. Na końcu wsypujemy kokos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem. Masa może być lekko płynna wystarczy ją na chwilę włożyć do lodówki by lekko stężała. Masa jest pyszna, a kokos miękki po 3 godzinach :).
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/09/masa-kokosowa-ala-rafaello-do-ciast-i.html