Wykonanie
Pyszna masa dla wielbicieli
kokosa, ja uwielbiam połączenie masy kokosowej z
ananasową. Już niedługo ją wam również przedstawie :). Masa cudownie smakuje w połączeniu z masa
malinową, która już podawałam na blogu. Masa starcza spokojnie na podwójne przełożenie torcika 24 cm.
Składniki :500 ml
śmietanki 36 %1 tabliczka
białej czekolady100 g drobnych wiórek
kokosowych2 łyżki
żelatynyOpis wykonania:
Czekoladę rozpuszczamy w 150 ml zagrzanej lecz nie zagotowanej
śmietanki, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie rozpuszczamy
żelatynę w kilku łyżkach gorącej
wody, studzimy by była dalej płynna lecz chłodna. Resztę
śmietany ubijamy na sztywno, do masy
czekoladowo-śmietanowej dodajemy 2 łyżki ubitej
śmietany i mieszamy, następnie mieszamy z resztą ubitej
śmietany. Wlewamy
żelatynę i miksujemy na szybkich obrotach by dobrze się połączyła z masą. Na końcu wsypujemy
kokos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy
cukrem pudrem. Masa może być lekko płynna wystarczy ją na chwilę włożyć do lodówki by lekko stężała. Masa jest pyszna, a
kokos miękki po 3 godzinach :).