Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj prezentuję deser, który już od dawna chodził mi po głowie.
Bita śmietana,
biała czekolada,
kokos... mmm... niebo w gębie!Zapraszam!Składniki:200 g
śmietanki 30 %100 g
białej czekolady5 łyżek
wiórków kokosowych (plus wiórki do dekoracji)chrupki błonnikowe
kokosowe (np. GoodFood)perełki
cukroweWykonanie:
Czekoladę łamiemy drobno i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, uważając aby jej nie "przebić".
Czekoladę bardzo powoli wlewamy do
śmietany, ciągle miksując na niskich obrotach.Delikatnie, bo inaczej
śmietana się zważy.Na koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.
Na spód dwóch pucharków wsypujemy chrupki, przykrywamy pierwszą warstwą kremu, następnie znów chrupki, krem, na wierzchu mocno oprószamy wiórkami i dekorujemy kilkoma perełkami.Wstawiamy na noc do lodówki.Smacznego!