ßßß Cookit - przepis na Surówka z cykorii

Surówka z cykorii

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cykorie zwłaszcza surówki, a czy wiecie jaka jest zdrowa. Namawiam do częstego używania jej w kuchni :),
a oto kilka ciekawostek.
Cykoria jest uważana za leczniczą znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.
Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).
Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na
witaminę A w 49%
witaminę C w 9%
kwas foliowy w 29%
mangan w 11%
błonnik w 5%
beta-karoten w 50%
mikroelementy (żelazo, Potas, Cynk i inne)
Roślina o dużym spektrum oddziaływania na organizm ludzki.
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.
Zawarte w cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.
Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Ma działanie antynowotworowe.
Wspomaga:
oczyszczanie organizmu z toksyn
budowę kości i zębów (Fosfor)
wytwarzanie hemoglobiny (Żelazo)
odbudowę skóry (A i C)
zwalczanie wolnych rodników działanie przeciwutleniaczowe (witamina A)
zapobieganie starzeniu się skóry
kolor i zdrowie skóry (beta-karoten)
Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku.
Pomaga w walce z bezsennością.
Uwagi:
Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.
Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.
TEKST POCHODZI ZE STRONY KLIK
Składniki :
3-4 cykorie
1 kiszony ogórek
1 marchewka
1 winne jabłko
3 łyżki oleju słonecznikowego
sok z cytryny
sól
cukier
łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
Opis wykonania :
1. Mieszamy ze sobą olej z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Cykorie myjemy, osuszamy. Oddzielamy liście od głąbika.
2. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę. Liście cykorii kroimy w cieniutkie paseczki i zaraz skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem, posypujemy pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/07/surowka-z-cykorii.html