Wykonanie
Uwielbiam
cykorie zwłaszcza surówki, a czy wiecie jaka jest zdrowa. Namawiam do częstego używania jej w kuchni :),a oto kilka ciekawostek.
Cykoria jest uważana za leczniczą znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).Główka
cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie nawitaminę A w 49%witaminę C w 9%kwas foliowy w 29%mangan w 11%błonnik w 5%beta-karoten w 50%mikroelementy (żelazo, Potas, Cynk i inne)Roślina o dużym spektrum oddziaływania na organizm ludzki.Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki
czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.Zawarte w
cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie
soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano
cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące
matki stymuluje wydzielanie
mleka (dzięki zawartości potasu).Ma działanie antynowotworowe.Wspomaga:oczyszczanie organizmu z toksynbudowę kości i zębów (Fosfor)wytwarzanie hemoglobiny (Żelazo)odbudowę skóry (A i C)zwalczanie wolnych rodników działanie przeciwutleniaczowe (witamina A)zapobieganie starzeniu się skórykolor i zdrowie skóry (beta-karoten)Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku.Pomaga w walce z bezsennością.Uwagi:Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz
smakowych walorów.Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.TEKST POCHODZI ZE STRONY KLIK

Składniki :3-4
cykorie1
kiszony ogórek1
marchewka1
winne jabłko3 łyżki
oleju słonecznikowegosok z cytrynysólcukierłyżka posiekanej
pietruszki lub
koperkuOpis wykonania :1. Mieszamy ze sobą
olej z
sokiem z cytryny,
solą i
cukrem.
Cykorie myjemy, osuszamy. Oddzielamy liście od głąbika.2.
Ogórek obieramy i ścieramy na tarce,
jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę. Liście
cykorii kroimy w cieniutkie paseczki i zaraz skrapiamy
sokiem z cytryny.3.
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy sosem, posypujemy
pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy