ßßß Cookit - przepis na Zielona zupa z pasternakiem z nutą cytryny

Zielona zupa z pasternakiem z nutą cytryny

nazwa

Wykonanie

Zimowa zupa o jakże wiosennym kolorze. Bardzo orzeźwiająca i sycąca, szybka w przygotowaniu.
W smaku dość wytrawna ale łagodna, wyczuwalny por i warzywa korzenne oraz nuta cytryny.
10 cm kawałek pora (biała część)
10 cm zielonej części pora
połowa dużego korzenia selera
1 korzeń pasternaku
natka pietruszki ( 3 łyżki)
4 łyżki ryżu ( dla zagęszczenia)
3 łyżki czerwonej soczewicy
filiżanka groszku zielonego mrożonego
sok z połowy cytryny + odrobina skórki
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku
1 listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki masła klarowanego
1 litr wody
Por kroimy w talarki, pozostałe warzywa obieramy i kroimy w małe ok. 2 cm kawałki.
Dusimy pora z całym czosnkiem ( nie kroimy) na maślepor się lekko zeszkli ( nie zbrązowieje!), dodajemy ryż, soczewicę i warzywa korzenne, obsmażamy minutę i zalewamy wodą.
Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy aż zmięknie ok 5 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładki krem ( wyjąć listek laurowy przed miksowaniem), doprawiamy solą, pieprzem, gałką i cytryną. Najlepiej smakuje z grzanką czosnkową lub grzaneczkami podanymi na wierzch.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2016/01/zielona-zupa-z-pasternakiem-z-nuta.html