Wykonanie
Zimowa zupa o jakże wiosennym kolorze. Bardzo orzeźwiająca i sycąca, szybka w przygotowaniu.W smaku dość wytrawna ale łagodna, wyczuwalny
por i warzywa korzenne oraz nuta
cytryny.
10 cm kawałek
pora (biała część)10 cm zielonej części
porapołowa dużego
korzenia selera1 korzeń
pasternakunatka pietruszki ( 3 łyżki)4 łyżki
ryżu ( dla zagęszczenia)3 łyżki
czerwonej soczewicyfiliżanka
groszku zielonego mrożonegosok z połowy
cytryny + odrobina skórki1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku1 duży ząbek
czosnku1
listek laurowy, 2 ziarnka
ziela angielskiego2 łyżki
masła klarowanego1 litr
wodyPor kroimy w talarki, pozostałe warzywa obieramy i kroimy w małe ok. 2 cm kawałki.Dusimy
pora z całym
czosnkiem ( nie kroimy) na
maśle aż
por się lekko zeszkli ( nie zbrązowieje!), dodajemy
ryż,
soczewicę i warzywa korzenne, obsmażamy minutę i zalewamy
wodą.Dodajemy listek i
ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy
groszek i gotujemy aż zmięknie ok 5 minut.Po tym czasie zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładki krem ( wyjąć
listek laurowy przed miksowaniem), doprawiamy
solą,
pieprzem, gałką i
cytryną. Najlepiej smakuje z grzanką
czosnkową lub grzaneczkami podanymi na wierzch.