ßßß Cookit - przepis na Mieszanka siemienia, słonecznika i orzechów zamiast mąki.

Mieszanka siemienia, słonecznika i orzechów zamiast mąki.

nazwa

Wykonanie

Alergie... jesteśmy ofiarami żywności przetworzonej, pestycydów, chemii w pożywieniu i w otoczeniu. Kiedy u córki zaczęły pojawiać się wysypki skórne, zaczęłam dużo czytać na temat kuchni bezglutenowej. Postanowiłam ograniczyć jej gluten, zrezygnowałam z podawania jej chleba i o dziwo uczulenie ustąpiło. Zanim zrobimy testy...terminy oczywiście... to muszę ją jakoś ratować. Postanowiłam dotrzymać dziecku towarzystwa i od 2 tygodni dzielnie się trzymamy bez chleba. Myślałam już o upieczeniu chlebka bezglutenowego ale jak na razie nawet nam go nie brakuje, aż dziwne. W moich poszukiwaniach n atknęłam się na blog Pani Bożeny Przyjemskiej Niebezpieczne Zboża . Tam też znalazłam świetny zamiennik mąki - posypka uniwersalna, który już wykorzystałam do upieczenia szarlotki sypanej. Jestem pod wrażeniem. Ciasto wyszło przepyszne (przepis niebawem), a tym czasem prezentuję mieszankę według przepisu Pani Bożeny.
Składniki:
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
2/3 szklanki zmielonego słonecznika
1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (w oryginale laskowe lub migdały)
Składniki wymieszać ze sobą i używać do ciast i chlebów zamiast mąki. Siemię i słonecznik można zmielić w młynku do kawy, natomiast orzechy osobno w młynku do orzechów. Uwaga orzechy włoskie również mogą uczulać można je zastąpić migdałami.
Kochani, życzę zdrowia :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2016/01/mieszanka-siemienia-sonecznika-i.html