Wykonanie
Alergie... jesteśmy ofiarami żywności przetworzonej, pestycydów, chemii w pożywieniu i w otoczeniu. Kiedy u córki zaczęły pojawiać się wysypki skórne, zaczęłam dużo czytać na temat kuchni bezglutenowej. Postanowiłam ograniczyć jej gluten, zrezygnowałam z podawania jej
chleba i o dziwo uczulenie ustąpiło. Zanim zrobimy testy...terminy oczywiście... to muszę ją jakoś ratować. Postanowiłam dotrzymać dziecku towarzystwa i od 2 tygodni dzielnie się trzymamy bez
chleba. Myślałam już o upieczeniu
chlebka bezglutenowego ale jak na razie nawet nam go nie brakuje, aż
dziwne. W moich poszukiwaniach n atknęłam się na blog Pani Bożeny Przyjemskiej Niebezpieczne Zboża . Tam też znalazłam świetny zamiennik
mąki - posypka uniwersalna, który już wykorzystałam do upieczenia szarlotki sypanej. Jestem pod wrażeniem. Ciasto wyszło przepyszne (przepis niebawem), a tym czasem prezentuję mieszankę według przepisu Pani Bożeny.
Składniki:1 szklanka zmielonego
siemienia lnianego2/3 szklanki zmielonego
słonecznika1/3 szklanki zmielonych
orzechów włoskich (w oryginale laskowe lub
migdały)
Składniki wymieszać ze sobą i używać do ciast i
chlebów zamiast
mąki. Siemię i
słonecznik można zmielić w młynku do
kawy, natomiast
orzechy osobno w młynku do
orzechów. Uwaga
orzechy włoskie również mogą uczulać można je zastąpić
migdałami.Kochani, życzę zdrowia :)