Wykonanie

Dawno nie było tutaj konkretnego przepisu :)Uwielbiam
kalafior, szczególnie ugotowanego lub pieczonego. Ale nigdy nie zrobiłam jeszcze z niego placków. Banalnie proste, a jakie dobre! I wszystko zależy, jak je doprawisz - mogą być ostrzejsze lub bardziej
ziołowe, decydujesz sam. :)Składniki na ok. 8 placków:pół
kalafiora,1
jajko,3-4 łyżki
mąki (użyłam kukurydzianej, ale możesz użyć jakiejkolwiek),pół
cebuli,
przyprawy -
sól,
pieprz,
czosnek granulowany, wędzona
papryka w proszku (możesz dodać wszystko, co Ci się podoba),2 łyżki
oleju (do smażenia)dodatkowo -
śmietana lub
jogurt grecki na wierzch (użyłam
jogurtu).
Kalafior ugotuj i zmiksuj na gładką masę /możesz też pokroić go na drobne kawałki - testowałam i działa/. Posiekaj
cebulkę. Do miski z
kalafiorem dodaj
cebulkę,
jajko,
mąkę i
przyprawy, dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj odrobinę
wody, jeśli za rzadka - dodaj
mąkę.Ma rozgrzaną patelnię dodaj
olej i za pomocą łyżki nakładaj masę, formując placki. Smaż z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.Placki przełóż na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy się nieco ostudzą, przełóż na talerz i dodaj
śmietanę lub
jogurt. Smacznego!