ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Świąteczny czar cynamonu i goździków ukryty w uroczych ciasteczkach ...
W okresie świątecznym z przyjemnością sięgamy po pierniczki i ciasteczka korzenne. Są proste i przyjemne w przygotowaniu, a ich zapach napełnia dom magiczną, świąteczną aurą. Przepisów na nie jest mnóstwo, u nas dziś pierniczki z mąką orkiszową - bardzo kruche i chrupiące. Można się pokusić o użycie do ich przygotowania jedynie miodu (około 10 łyżek), bez cukru trzcinowego.
Składniki (na około 80 sztuk):
90 g masła,
5 łyżek miodu,
pół szklanki cukru trzcinowego,
2 łyżeczki kakao,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
łyżeczka sody,
1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 jajko ekologiczne.
Przygotowanie:
W rondelku, w niskiej temperaturze topimy masło, miód i cukier, mieszając je od czasu do czasu. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i kakao, mieszamy. Studzimy.
W misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk i sodę. Dodajemy do nich jajko i przestudzoną zawartość rondelka. Ugniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki.
Pieczemy je w temperaturze 170 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-8 minut. Bezpośrednio po upieczeniu pierniczki mogą wydawać się miękkie, jednak stwardnieją one po ostygnięciu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/12/pierniczki.html