Wykonanie
Świąteczny czar
cynamonu i
goździków ukryty w uroczych ciasteczkach ...
W okresie świątecznym z przyjemnością sięgamy po pierniczki i
ciasteczka korzenne. Są proste i przyjemne w przygotowaniu, a ich zapach napełnia dom magiczną, świąteczną aurą. Przepisów na nie jest mnóstwo, u nas dziś pierniczki z
mąką orkiszową - bardzo kruche i chrupiące. Można się pokusić o użycie do ich przygotowania jedynie
miodu (około 10 łyżek), bez
cukru trzcinowego.Składniki (na około 80 sztuk):90 g
masła,5 łyżek
miodu,pół szklanki
cukru trzcinowego,2 łyżeczki
kakao,3 łyżeczki
przyprawy do piernika,łyżeczka
sody,1 i 1/3 szklanki
mąki orkiszowej,1 szklanka
mąki pszennej,1
jajko ekologiczne.Przygotowanie:W rondelku, w niskiej temperaturze topimy
masło,
miód i
cukier, mieszając je od czasu do czasu. Dodajemy do nich
przyprawę do piernika i
kakao, mieszamy. Studzimy.W misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk i
sodę. Dodajemy do nich
jajko i przestudzoną zawartość rondelka. Ugniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, dodajemy jeszcze odrobinę
mąki.Ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na podsypanej
mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki.Pieczemy je w temperaturze 170 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-8 minut. Bezpośrednio po upieczeniu pierniczki mogą wydawać się miękkie, jednak stwardnieją one po ostygnięciu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))