Wykonanie
Chleb pszenny z
burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber . Przepis pochodzi z książki How to
Make Bread Emmanuela Hadjiandreou.Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek
chleba był żółty z domieszką
buraków.
Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Buraki nadały mu lekkiej
słodyczy.
Składniki :370 g
mąki pszennej chlebowej8 g
soli100 g startych
buraków5 g suchych
drożdży)200 g ciepłej
wody15 g
oliwyPrzygotowanie:W misce wymieszać
mąkę i
sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas,
oliwę i
wodę.Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.Dodać starte
buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4
razy. J ak zagniatać zobacz tutaj .Przykryć miskę z
ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać
mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.Gdy
chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z
wodą.Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej
wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C.Piec
chleb przez 30 – 40 minut, studzić na kratce.Smacznego