ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z burakiem

Chleb pszenny z burakiem

nazwa

Wykonanie

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber . Przepis pochodzi z książki How to Make Bread Emmanuela Hadjiandreou.
Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy.
Składniki :
370 g mąki pszennej chlebowej
8 g soli
100 g startych buraków
5 g suchych drożdży)
200 g ciepłej wody
15 g oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.
Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.
Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. J ak zagniatać zobacz tutaj .
Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.
Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą.
Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C.
Piec chleb przez 30 – 40 minut, studzić na kratce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/01/chleb-pszenny-z-burakiem.html