ßßß Cookit - przepis na Krem z buraków

Krem z buraków

nazwa

Wykonanie

Cześć! Tym razem polecam Wam pożywny krem z buraków. Wypróbowałam przepis od koleżanki z pracy i wyszła z tego bardzo smaczna, gęsta, intensywna kolorystycznie zupka. Jest wartościowa tym bardziej, że buraki posiadają cenione od dawna właściwości lecznicze. Główną ich wartością są naturalne barwniki - antocyjany, które również występują w czerwonym winie. Wzmacniają naszą odporność, rzadziej łapiemy wszelkiego rodzaju infekcje, poza tym spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Buraki są bogate w kwas foliowy, zawierają witaminę C, ale także są cennym źródłem pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez. Są oczywiście ważnym środkiem krwiotwórczym, dzięki czemu ich spożywanie zapobiega anemii. Jest także coś dla Pań w okresie menopauzy, m.in. łagodzą uderzenia gorąca, migreny, zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Składniki : (na ok. 4 porcje)
- 1,5l wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek rosołowych, najlepiej wołowych - bez konserwantów, glutaminianu itp.)
- 6 buraków
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- ok. 150 ml słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
- sok z połówki cytryny lub 2 łyżki octu
- przyprawy: sól morska, czosnek granulowany, pieprz kolorowy, pieprz biały, tymianek, majeranek,
- grzanki ziołowe.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy; kroimy buraki, ziemniaki, marchewkę w kostkę i zalewamy wywarem warzywnym - gotujemy do miękkości wraz z przyprawami (jak najkrócej to możliwe, aby nie stracić cennych wartości odżywczych; ilość przypraw wg. uznania ),
2. Kroimy w kosteczkę cebulę, podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (można lekko posolić, szybciej wówczas mięknie); dodajemy do zupy buraczanej oraz dodatkowo sok z cytryny lub 2 łyżki octu, który świetnie wydobędzie smak buraka. Jeszcze chwilę gotujemy,
3. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy śmietanę.
Zupka jest sycąca, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje z ziołowymi grzankami, które można wykonać samodzielnie poprzez podsmażenie chleba pokrojonego w kostkę wraz z suszonymi ziołami; ja akurat zakupiłam gotowca :)
Smacznego.
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2016/01/krem-z-burakow.html