ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z olejem (z krupczatki)

Pierniczki z olejem (z krupczatki)

nazwa

Wykonanie

Pierniczki z olejem przygotujecie szybciutko, i wcale nie wymagają one czasu na to, by zmiękły. Upiekłam je z krupczatki, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeszcze tylko kolorowe lukry i będzie bardzo świątecznie :)
Do pierniczków bardzo polecam Wam miody Wileńskich .
Zajrzyjcie też do tych przepisów:
pierniki
ciastka korzenne
pierniczki z waflem
Składniki na 2 duże blachy ciastek :
2 szklanki mąki krupczatki
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 pełne łyżki miodu lipowego, (miękki, ale nie płynny), polecam miody Wileńskich
2 łyżki przyprawy korzennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypuję je jeszcze lekko mąką. Schładzam pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję dość cienko, wycinam foremkami dowolne kształty i układam ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. (termoobieg) na 15-18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20 minut. Pierniki po upieczeniu powinny być jednolicie rumiane.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/pierniczki-z-olejem-z-krupczatki.html