ßßß
Dziś ukłon w stronę kebabożerców ;) Uwielbiam ten przepis bo jest szybki, banalnie prosty i wykorzystuje same domowe składniki - łącznie z bułką z ciasta do pizzy i domowym majonezem! Oczywiście wszystkie składniki możecie podmienić na dowolne, ulubione, ale zachęcam do wypróbowania chrupiących bułek z tego przepisu. Alternatywa dla Fast Fooda na weekendowy wieczór ;)► bułka do potraw w stylu kebab/gyros [kliknij po przepis]► pierś z kurczaka [150 g]► przyprawa gyros [1 płaska łyżka]► oliwa z oliwek [10 g / 1 łyżka]► kapusta biała [100 g]► cebula [1/2 średniej sztuki]► pomidor [1/2 średniej sztuki]► domowy majonez [kliknij po przepis] [1 łyżka]Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie i przyprawie gyros i odstawić na 30 minut.W tym czasie poszatkować kapustę i cebulę i dodać do nich łyżkę domowego majonezu. Sałatkę można doprawić wedle życzenia, ja lubię dodawać świeżo mielony pieprz i czosnek albo sok z cytryny i świeżą miętę. Jeśli zrobiliście dobrze doprawiony majonez, być może nie trzeba będzie jej doprawiać ;)Pomidora pokroić w plasterki.Kurczaka usmażyć na złoty kolor.Bułkę podpiec w opiekaczu (ja użyłam elektrycznego grilla, ale moment w tosterze na niskiej mocy czy w piekarniku sprawdzi się równie dobrze).Nadziać bułkę przygotowanymi składnikami i podawać na ciepło lub na zimno ;)